• Slide1
  • Slide2
  • Slide3
  • Slide4
  • Slide5
  • Slide6

Εις μνήμη Αθανασίου (Νάσου) Οικονόμου

Στη μνήμη Θανάση  ( Νάσου)  Οικονόμου.

Στις 17 Ιουνίου έφυγε για το αιώνιο ταξίδι διακριτικά, όπως ήταν και η ζωή του, ο Θανάσης (Νάσος) Οικονόμου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης.

  Γεννημένος το 1937 στον Ζιάκα Γρεβενών, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Γρεβενών και στη συνέχεια μετέβη στον Καναδά όπου σπούδασε Βιομηχανολόγος.

  Στον Καναδά έζησε 14 χρόνια. Η νοσταλγία μεγάλη. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενος στην Goodyear από την οποία συνταξιοδοτήθηκε. Τον διακατείχε μεγάλη αγάπη για το χωριό του τον Ζιάκα, στους πρόποδες του ιστορικού Όρλιακα. Γι’αυτό μόλις επέστρεψε από τον Καναδά πρώτο μέλημά του ήταν η ίδρυση το 1975 του Συλλόγου Ζιακαίων Θεσσαλονίκης μαζί με τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Θάνο Φείδα και τον μηχανικό Γιάννη Τσόγια.

 Έκανε πολλά πράγματα για το χωριό του, μεταξύ άλλων την πλατεία γύρω από το εκκλησάκι του Αη-Θανάση. Μάλιστα μετέφερε ο ίδιος τα δέντρα με τα οποία δεντροφυτέυτηκε ο περιβάλλων χώρος.

  Ενεργό μέλος του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης, διαδέχθηκε στην Προεδρία τον αείμνηστο Καθηγητή Ιατρικής και πρώην Νομάρχη Γρεβενών Δημήτρη Ρίγγο και διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου δύο θητείες έως το 2007.

  Εργατικός και δραστήριος, ανέβασε ψηλά τον πήχυ του Συλλόγου μας. Πολλές οι εκδηλώσεις που έγιναν επί θητείας του με σκοπό την  ψυχαγωγία, εκπαίδευση και κυρίως την επικοινωνία μεταξύ των Γρεβενιωτών. Ο ετήσιος χορός των Γρεβενιωτών γέμιζε το Βελλίδειο για ξεφάντωμα με τοπικές ορχήστρες των Γρεβενών με κλαρίνα.

  Το σπουδαιότερο όμως επίτευγμα του ήταν η δημιουργία το 2003 του έντυπου περιοδικού του Συλλόγου μας « Το γεφύρι της επικοινωνίας μας», με την πολύτιμη συμβολή των μελών του Δ.Σ. αντιναυάρχου ε.α. κύριο Κωστή Γκορτζή και της πολυτάλαντης και πολυπράγμονος δικηγόρου – ζωγράφου κυρίας Ιουλίας Αγοράστη.

  Ήμουν και εγώ μέλος του Δ.Σ. τότε και τον θυμάμαι  να τρέχει ο ίδιος για την εξεύρεση και εξοικονόμηση χρημάτων σε ιδιώτες αλλά και να κάνει προσωπικές παραστάσεις στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στο Νομάρχη και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στον Νομάρχη και το Δήμαρχο Γρεβενών με επιμονή.

  Μετά από επιτυχημένη πορεία το έντυπο περιοδικό συνεχίζει σήμερα την πορεία του με ηλεκτρονική μορφή, συνεχίζοντας την επικοινωνία με τους απανταχού Γρεβενιώτες και όχι μόνο.

  Παντρεμένος με την Ρία, απέκτησε δύο θυγατέρες, την Μαρίνα, γιατρό Πανεπιστημιακό και την Χριστίνα, δικηγόρο. Ευτύχησε να δει και εγγόνια, τον Αγαμέμνονα και τον Αλέξανδρο.

  Άνθρωπος πράος, υπομονετικός, συνεργάσιμος, χαμηλών τόνων αλλά και δραστήριος και προοδευτικός. Γι’αυτό και πέτυχε με οδηγό την δύναμη της ψυχής του και την  αγάπη για τον γενέθλιο τόπο του. Με τον χαρακτήρα και το έργο του κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας.

  Εκφράζω τα θερμά  και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη οικογένειά του.

  Αιωνία του η μνήμη.

                                               Ελένη Αδάμου

                                     Συμβολαιογράφος Θες/νίκης