• Slide1
 • Slide2
 • Slide3
 • Slide4
 • Slide5
 • Slide6

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ--Γενέτειρα της Τηθύος

«ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ--Γενέτειρα της Τηθύος»

 

Dr Anne Ewing Rasios

ΙΜΕΜ ΕΚΒΑΑ

Δυτική Μακεδονία

 γαιοπάρκο 1

Πάνω από τρία εκατομμύρια ξένοι τουρίστες περνούν μέσω τις Εγνατίας Οδού ανά έτος, αλλά λιγότεροι από 1000 σταματούν για τουρισμό στα Γρεβενά και τη Δυτική Μακεδονία.

O γεωτουρισμός είναι ορεινός τουρισμός. Περιλαμβάνει επισκέψεις σε εθνικά πάρκα, σε γεωμορφές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε σπάνια και σημαντικά γεωλογικά/γεωγραφικά περιβάλλοντα. Ο γεωτουρισμός είναι η γέφυρα μεταξύ της Γης και της βιοποικιλότητας, καθώς και ένα μέσο για την απόλαυση της άγριας φύσης και του ανέγγιχτου ζωντανού φυσικού περιβάλλοντος. Η περιοχή μας προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για αυτό το είδος του τουρισμού.

Ενώ o γεωτουρισμός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στον Καναδά και στις Η.Π.Α. είναι επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τοπικές επιχειρήσεις, τις υποδομές και το εμπόριο, στην Ελλάδα αυτό το είδος του τουρισμού είναι ανύπαρκτο. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε μια ισχυρή υποδομή εγκαταστάσεων (δρόμοι, μονοπάτια πεζοπορίας, εστιατόρια, ξενοδοχεία) και άφθονους προορισμούς και αξιοθέατα για τους τουρίστες. Αλλά όπως και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, λείπουν τα κομβικά σημεία για τους τουρίστες, οι ερμηνευτικές παρουσιάσεις των φυσικών αξιοθέατων, τα σουβενίρ και το μάρκετινγκ.

Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα πρωτότυπο τρόπο για τον γεωτουρισμό στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος ESPΑ του ΙΓΜΕΜ-EKBAA, δημιουργούμε μια αίτηση για να ενταχθεί μια περιοχή εντός των ορίων των περιφερειών Γρεβενών-Κοζάνης ως μέρος του Διεθνούς Δικτύου Γεωπαρκών της UNESCO. Το Διεθνές Δίκτυο Γεωπαρκών έχει ως βασικό σκοπό να συμπεριλάβει ως μέλη του, γεωγραφικές περιοχές της Γης όπου η γεωλογική κληρονομιά βρίσκεται στο επίκεντρο δράσεων για την περιβαλλοντική προστασία, την εκπαίδευση και την τοπική ανάπτυξη.

Γιατί «Τηθύς»;

Διότι στην ελληνική μυθολογία, η Τηθύς ήταν η μητέρα όλων των υδάτων του κόσμου. Στο γεωλογικό κόσμο, εκατομμύρια χρόνια πριν, στον πλανήτη μας υπήρχε μόνο μια υπερήπειρος, η Παγγαία. Η τεκτονική διάσπαση της Παγγαίας δημιούργησε έναν κλειστό ωκεανό που ονομάζεται «Τηθύς» και που έφτανε από τα παράλια της σημερινής Αγγλίας έως και τα παράλια της Κίνας. Η σημασία αυτού του ωκεανού έγκειται στο ότι εκεί προσδιορίζεται γεωλογικά η γέννηση της Ευρώπης, η καρδιά της οποίας είναι εδώ στη Δυτική Μακεδονία.

Η περιοχή στο Γεωπάρκο μας περιλαμβάνει τις οριστικές περιοχές του ωκεανού της Τηθύος, που αναμεταξύ τους συγκαταλέγονται:

 • Τα παλαιότερα πετρώματα της Ελλάδας.
 • Τοποθεσίες που δείχνουν την γένεση της Ευρώπης.
 • Τοποθεσίες κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη και την απόδειξη της    θεωρίας των τεκτονικών πλακών.
 • Γεωμορφολογικές περιοχές φυσικού κάλλους που προέκυψαν από την αρχαία δράση των τεκτονικών πλακών και της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων.
 • Η βάση για το περιβάλλον του παρελθόντος που ήταν το σπίτι σε σπάνιους μαστόδοντες και προϊστορικά όντα.

 

Η UNESCO έχει θεσπίσει ορισμένα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα γεωπάρκο ώστε να προταθεί ως μέλος του Δικτύου:

    1. Μια καθορισμένη περιοχή με ακριβή σύνορα.

   2. Την ύπαρξη ενός βιώσιμου σχεδίου διαχείρισης για την προώθηση της   κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης.

   3. Την ύπαρξη δράσεων και μεθόδων για τη διατήρηση και ενίσχυση της         γεωλογικής κληρονομιάς και την παροχή των μέσων για τη διδασκαλία γεωεπιστημονικών κλάδων, καθώς και ευρύτερων περιβαλλοντικών θεμάτων.

   4. Την υποβολή προτάσεων για κοινές δράσεις των δημοτικών αρχών, των     τοπικών κοινοτήτων, των ιδιωτικών φορέων και των τοπικών συλλόγων, που θα αναδεικνύουν τις καλές πρακτικές για την διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς και την ενσωμάτωσή της στις στρατηγικές της αειφόρου ανάπτυξης.

1.Βασισμένοι στις προκαταρκτικές γεωλογικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές έρευνές, συστήνουμε τις ορεινές περιοχές του Όρλιακα, του Βούρινου, και της Βουνάσσας ως τη κατάλληλη περιοχή για τη δημιουργία ενός μοντέλου για την γεωτουριστική ανάπτυξη της χώρας.

2. Η πρόταση αυτή έχει σκοπό την ενσωμάτωση της εταιρείας διαχείρισης του Γεωπάρκου σε ένα αναπτυξιακό πακέτο που ονομάζουμε «Geowonders-Greece», ως επιχειρηματική μονάδα εντός του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Α.Ε., του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.

γαιοπάρκο 3

3. Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την αποδοχή της προτεινόμενης περιοχής στο Δίκτυο Γεωπάρκων είναι η επίδειξη της δραστηριότητας σε επιστημονική έρευνα και τη διατήρηση γεω-κληρονομιάς. Ήδη για την επίτευξη των στόχων αυτών έχουμε ξεκινήσει:

 • Συνεργατικά εκπαιδευτικά προγράμματα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, του Παν/μιου Μιλάνου, του Παν/μιου Τennesee (USA) και του Anatolia College.
 • Ημερίδα και Εκδρομή: Γεωθαύμα Όρλιακα! (ημερίδα 13 Ιουνίου) και εκδρομή (14 Ιουνίου), Γρεβενά προς Όρλιακα.
 • Αντικατάσταση του Σταυρού: Η είσοδος στη Βάλια Κάλντα ονομάζεται ο Σταυρός και παραδοσιακά υπήρχε πάντα ένας σταυρός στη θέση αυτή. Ο σταυρός έχει καταστραφεί κατά την κατασκευή ενός τουριστικού περιπτέρου και δεν έχει αποκατασταθεί. Μια απλή δημόσια πράξη της αντικατάστασης του σταυρού θα βοηθήσει τις δημόσιες σχέσεις του Γεωπάρκου.

4. Κοινές Δράσεις για την επιστημονική, τουριστική, και οικονομική ανάπτυξη του Geopark Orliakas:

Γεωεπιστημονικό Κέντρο - έδρα του Γεωπάρκου, ως τουριστικού αξιοθέατου, ως υποδοχέα εκπαιδευτικών εκθέσεων και απόλαυσης της επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Θα περιλαμβάνει ένα χώρο για πωλήσεις σουβενίρ, δίκτυο με τοπικούς οδηγούς, μεταφορές και ξενώνες / εστιατόρια.

Conservatory of Botanical Biodiversity: (Θερμοκήπιο Βοτανικής Βιοποικιλότητας): Χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου (φιλικό προς τον επισκέπτη θερμοκήπιο και εργαστήριο) για τα ενδημικά φυτά και μια τράπεζα ενδημικών σπόρων, αντιπροσωπευτικών, και βασισμένων στα σπάνια γεωλογικά οικοσυστήματα του Γεωπάρκου. Η ύπαρξη αυτής της μονάδας θα προσφέρει συγχρόνως μια εκπαιδευτική και ερευνητική αφετηρία για τουρίστες και επιστήμονες αντίστοιχα, όλο το χρόνο, καθώς και τα μέσα για την διατήρηση αλλά και την ανάπτυξη της δυνατότητας γρήγορης αποκατάστασης του μοναδικού τοπικού οικοσυστήματος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής με ενδημικά είδη (και γενότυπους). Επιπλέον, τα μέσα αυτά θα μπορούν να επεκταθούν και στην τοπική ανάπτυξη υπό την μορφή προσφοράς ενδημικού πολλαπλασιαστικού υλικού σε τοπικά, και μη, έργα ανάπλασης και αναδάσωσης.

Γεωκάμπινγκ (Geocamping): Ανάπτυξη και δοκιμή στα πλαίσια ορεινής κατασκήνωσης. Πρόταση για την αξιοποίηση των δημόσιων εκτάσεων ως χώρων δημόσιας κατασκήνωσης με την παραχώρηση άδειας στον ιδιωτικό τομέα. Οφέλη: Οικονομικά έσοδα για το δημόσιο, οικονομική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εθνικός ¨Κήπος Πετρωμάτων¨, «Rock Garden», της Ελλάδας: Από το μοντέλο της Αυστραλίας, μια υπαίθρια έκθεση ογκόλιθων με ιστορικές, μυθολογικές και επιστημονικές καταβολές Πάρκα χωρίς Σύνορα - Μια πρόταση για την ανάπτυξη κέντρων πληροφόρησης με «franchise» και γεωτουριστικων προορισμών με την λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Συμπεριλαμβάνει

 • Τεχνική ανάπτυξη: E-ticket concept
 • Τεχνική ανάπτυξη (αξιοποίηση): τρισδιάστατες ολογραφικές “attractions”, και το σχεδιασμό του εκθέματος και εμφάνιση προϊόντα πρώτης ανάγκης.
 • Τεχνική ανάπτυξη (αξιοποίηση) - GPS / I-phone «apps» network για πωλήσεις μέσω Πάρκων Χωρίς Σύνορα και μέσω του ιδιωτικού τομέα
 • Δοκιμή ανάπτυξης και μάρκετινγκ τουριστικών σουβενίρ σε κέντρα των Πάρκων χωρίς σύνορα: δημοσιευμένη πληροφόρηση

Η είσοδος του «Γεωπάρκο Γρεβενών» στο Διεθνές Δίκτυο Γεωπαρκών, μας εγγυάται την άμεση και διεθνή αναγνώριση. Προς αυτό το σκοπό, είμαστε υποχρεωμένοι για το σχηματισμό μιας εταιρείας διαχείρισης για το Γεωπάρκο, που θα συνδυάζει τα συμφέροντα των δημοτικών αρχών, των τοπικών κοινοτήτων και των ιδιωτικών φορέων.

Η αναπτυξιακή στρατηγική του Γεωπάρκου πρέπει να βασίζεται σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο για την εκμετάλλευση των φυσικών, πολιτιστικών και επιστημονικών αξιοθέατων με τέτοιο τρόπο ώστε να:

 • Εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής σε σχέση με την γεωεπιστημονική κληρονομιά, την έρευνα και τη διατήρηση.
 • Προσελκύσει τόσο το επιστημονικό όσο και το ευρύ κοινό στην περιοχή του Γεωπάρκου για την προώθηση των μοναδικών γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων του.
 • Επεκτείνει και να συντονίσει τον τουρισμό στην περιοχή του Γεωπάρκου.
 • Παρέχει επιλογές ανάπτυξης κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί μια αυτοσυντηρούμενη οικονομική βάση της λειτουργίας της διαχείρισης Γεωπάρκου.

Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε το Γεωπάρκο Γρεβών: Γενέτειρα της Τηθύος και τη διαχείρισή του από το Geowonders-Greece.

 

Συνιστούμε την ύπαρξη GEOPARK ΓΡΕΒΕΝΩΝ!

γαιοπάρκο 2