• Slide1
  • Slide2
  • Slide3
  • Slide4
  • Slide5
  • Slide6

Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης

 

          αδελφότης

 

 

 

Σύντομο Ιστορικό

    Η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης ιδρύθηκε το έτος 1871 στην Κωνσταντινούπολη από εργαζόμενους Δυτικομακεδόνες, με πρωτοβουλία των αειμνήστων, Μητροπολίτου Νικαίας Ιωαννικίου, εκ Κριμινίου, ιεροδιακόνου Στεφάνου Νούκα, εκ Δάφνης και Κωνσταντίνου Θωμαΐδου, εκ Βλάστης.

   Σκοπός τους ήταν η διάδοση της ελληνικής παιδείας στους αδελφούς τους, στην Μακεδονία, η καλλιέργεια της ιδέας της ελευθερίας και η διαφύλαξη της γωνιάς αυτής της ελληνικής γης από κάθε ανθελληνική προπαγάνδα της εποχής εκείνης.

      Παρ' όλες τις δυσκολίες, τις οποίες είχε η Αδελφότης να αντιμετωπίσει από την αρχή, αποφασίσθηκε η ίδρυση Ελληνικής Σχολής στην κωμόπολη του Τσοτυλίου, στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Η σχολή αυτή άρχισε να λειτουργεί το ίδιο έτος (1871), ενώ μετά διετία η Αδελφότης επέτυχε την ανέγερση ιδιόκτητης σχολής (Διδακτήριο και Οικοτροφείο).

    Παράλληλα η Αδελφότης μερίμνησε και για την μόρφωση των εργαζόμενων τέκνων της στην Κωνσταντινούπολη, ιδρύσασα το "Σχολείον του Λαού" ή "Κυριακόν Σχολείον", όπως αποκαλείτο, λόγω του ότι λειτουργούσε μόνο τις Κυριακές.

    Το έτος 1924 η Αδελφότης μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη, με την ονομασία Νέα Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης. Το έτος 1925 αποφασίστηκε η επανίδρυση της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος. Μετά από ενέργειες του τότε εκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου ενεκρίθη το Καταστατικό της Αδελφότητος με την υπ' αριθ. 1105/9.7.25 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

     Από τα πρώτα μελήματα της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος ήταν η ανέγερση νέου διδακτηρίου του Γυμνασίου Τσοτυλίου, ο θεμέλιος λίθος του οποίου ετέθη την 9.6.1928. Η εντοιχισθείσα πλάκα, στην είσοδο του Γυμνασίου, με την επιγραφή "ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΩ 1928 ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ" μαρτυρεί την συμβολή της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος στην ανέγερση του νέου διδακτηρίου του Γυμνασίου.

    Παράλληλα η Αδελφότης εργάσθηκε ιδιαιτέρως αποδοτικά και σε έναν άλλο τομέα κεφαλαιώδους σημασίας. Πρόκειται για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου κατά το έτος 1932, με τη συλλογή πολύτιμων λαογραφικών αντικειμένων από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου. Εμπνευστής της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου υπήρξε ο αείμνηστος Ιωάννης Τάρης, εξ Αυγερινού Βοΐου.

   Η Αδελφότης συνέχισε τις δραστηριότητές της με τη διοργάνωση διαφόρων διαλέξεων, με διακεκριμένους ομιλητές, τη χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους άπορους μαθητές, καταγόμενους από την Δυτική Μακεδονία και με διάφορες εκδόσεις, στις οποίες περίοπτη θέση κατείχαν τα Χρονικά της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος.

   Τις τελευταίες δύο δεκαετίες περίπου, η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητος περιέπεσε σε αδράνεια. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητος, το οποίο αναδείχθηκε μετά από εκλογές, που διεξήχθησαν την 15η Δεκεμβρίου 2013, φιλοδοξεί να επαναφέρει την Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα στη θέση που της αξίζει.

 

Σημείωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γρεβενιωτών:

Συγχαίρουμε και επικροτούμε θερμά την επαναδραστηριοποίηση και το νέο ξεκίνημα της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος. Ελπίζουμε η προσπάθεια που ξεκινάει, να βρει συμπαραστάτες όλους τους Δυτικομακεδόνες και να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στις καρδιές όλων μας, καθώς και στα πολιτιστικά δρώμενα της Μακεδονικής γης.

 

Όσοι συμπατριώτες μας επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στο νέο πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Μακεδονικής Αδελφότητος κ. Νικόλαο Βαλκάνο, στο τηλέφωνο: 6977175521 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Καλή επιτυχία στην προσπάθεια όλων!