Το Γεφύρι της Επικοινωνίας μας - Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Γρεβενιωτών

Switch to desktop Register Login

 

Παρουσίαση βιβλίου: «Σελίδες Ιστορίας των Γρεβενών».

Τόμοι Α΄ και Β΄

Δωρεάν ψηφιακή μορφή των βιβλίων

 

      Η ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των Γρεβενών είναι πολύ πλούσια και μακρόχρονη. Πολλοί ερευνητές και ιστορικοί έχουν αναφερθεί στα Γρεβενά από τη δική τους ιδιαίτερη επιστημονική σκοπιά και έχουν εμπλουτίσει την ιστορική μας γνώση εδώ και πολλά χρόνια. Ιστορικά συγγράμματα όμως, που να περιλαμβάνουν το σύνολο της ιστορικής διαδρομής των Γρεβενών είναι ελάχιστα και συνήθως περιληπτικά.

    Την ανάγκη αυτή, την κάλυψε ο συμπατριώτης μας κ. Απόστολος Παπαδημητρίου με τους δύο καταπληκτικούς και πλήρεις τόμους του ιστορικού έργου του: «Σελίδες Ιστορίας των Γρεβενών».

    σελίδες ιστορίας 1Ο Α΄ τόμος εκδόθηκε το 2002 και περιλαμβάνει την περίοδο από τους προϊστορικούς χρόνους έως το 1820 μ. Χ. Αποτελείται από επτά κεφάλαια που περιγράφουν αναλυτικά τους προϊστορικούς, ιστορικούς και βυζαντινούς χρόνους. Επίσης την τουρκοκρατία, την αλβανοκρατία και κλείνει με την εκκλησιαστική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή κατά τον 18ο αιώνα. Η έκδοση του Α΄τόμου έγινε με τη βοήθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών και ενθουσίασε όλους αναγνώστες του.

     σελίδες ιστορίας 2Ακολούθησε η ολοκλήρωση της συγγραφής και του δεύτερου τόμου της Ιστορίας το 2008. Η έκδοσή του έγινε φέτος, το 2014, μετά από πολλές προσπάθειες και την οικονομική ενίσχυση πολλών φιλοπάτριδων Γρεβενιωτών (νομικών και φυσικών προσώπων). Η ιστορική περίοδος στην οποία αναφέρεται το βιβλίο αρχίζει από το 1821 και τελειώνει το 1912.  Ο Β΄ τόμος περιλαμβάνει έξι κεφάλαια: Α). Οι Γρεβενιώτες στην επανάσταση του 1821. Β). Εκκλησιαστική ζωή, εκπαίδευση και κοινωνική ζωή κατά το Α΄ μισό του 19ου αιώνα. Γ). Οι Γρεβενιώτες στις επαναστάσεις των ετών 1854 και 1878. Δ). Η εκκλησιαστική ζωή κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. Ε). Η εκπαίδευση κατά την ίδια περίοδο και τέλος ΣΤ). Η κοινωνική ζωή κατά την ίδια περίοδο. Η παρουσίαση του Β΄ τόμου έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, στις 9 Μαΐου 2014.    

    Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα: Ο Απόστολος Παπαδημητρίου είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνταξιούχος της ΔΕΗ. Ζει στην Κοζάνη, είναι παντρεμένος με την οφθαλμίατρο Άννα Στεφάνου και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία. Καρπός της μελέτης του υπήρξαν τρεις τόμοι με τίτλους «Επιστήμη, υλισμός και πίστη» οι δύο πρώτοι (1984 και 1990) και «Ο κόσμος του λογικού όντος» ο τρίτος (1999). Από του 1980 άρχισε να αρθρογραφεί επί ποικίλων θεμάτων σε εφημερίδες και περιοδικά. Από του 1992 το ενδιαφέρον του στράφηκε στην ιστορία του τόπου μας. Μικρή είναι η ενασχόλησή του και με τη λογοτεχνία, καρπός της οποίας είναι διήγημα με τίτλο «Η καλή αλλοίωσις» (2004) με θέμα προσκύνημα στο Άγιο Όρος. Από του 1999 διευθύνει ωριαία κατά εβδομάδα εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό της Κοζάνης με τίτλο «Μαρτυρία».

    Τη μεγάλη και πολύ σημαντική προσπάθεια του κ. Απόστολου Παπαδημητρίου αγκάλιασε η γνωστή ιστοσελίδα των Γρεβενών: http://www.greveniotis.gr/ και με τη συνεργασία του προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ σε ψηφιακή μορφή και τους δύο τόμους του ιστορικού έργου του σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την Ιστορία των Γρεβενών, είτε είναι γρεβενιώτες είτε όχι. Η διεύθυνση στην οποία μπορείτε να βρείτε τα ιστορικά βιβλία του κ. Α. Παπαδημητρίου είναι: http://www.greveniotis.gr/index.php/istoria-laografia/6665-o-v-tomos-apo-tis-selides-istorias-ton-grevenon-tou-apostolou-papadimitriou

    Ο Σύλλογός μας επικροτεί και συγχαίρει για την εξαιρετική τους προσπάθεια, αλλά και την προσφορά τους, τόσο τον συγγραφέα κ. Α. Παπαδημητρίου, όσο και τον αρχισυντάκτη του http://www.greveniotis.gr/ κ. Γεώργιο Βλαχόπουλο.

Η Ιστοσελίδα κατασκευάστηκε με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Γρεβενών (Γραφείο Δημάρχου)

Top Desktop version