Το Γεφύρι της Επικοινωνίας μας - Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Γρεβενιωτών

Switch to desktop Register Login

1986-2006

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΑΡΔΕΩΝ ΚΥΡΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

 

 

Από τον κ. Αλ. Μπακαΐμη,

Πρ. καθηγητή των Ελληνικών Σχολών Κων/πόλεως

 

 maximos tsaousisΣυμπληρώνονται φέτος σωτήριον 2006 – είκοσι χρόνια ακριβώς από το θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Σάρδεων κυρού Μαξίμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πέρασαν κιόλας είκοσι χρόνια από τότε που έπεσε ο βαθύρριζος πλάτανος, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στερήθηκε από τις πολύτιμες υπηρεσίες ενός από τους πιο λαμπρούς Μητροπολίτες του.

Ο μητροπολίτης Σάρδεων Μάξιμος (κατά κόσμον Σωτήριος Τσαούσης) γεννήθηκε το 1914 στο Στεζάχι, τα σημερινά Αηδόνια, της ιστορικής Μητροπόλεως Γρεβενών.  

 Το 1919, ο πατέρας του μετέφερε την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη όπου, από χρόνια, εργαζόταν μαζί με πολλούς συμπατριώτες του.

Ο μικρός Σωτήριος Τσαούσης φοίτησε, στην αρχή, στην Αστική Σχολή (Δημοτικό Σχολείο) Αγίας Τριάδος στο Πέραν και στο Ζωγράφειο Αρρεναγωγείο και, κατόπιν, στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διακρινόταν πάντοτε τόσο για το ήθος, όσο και για την επιμέλεια και την επίδοση στα μαθήματα. Στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης κυρίως «έδωκε σαφή δείγματα του ακεραίου χαρακτήρος, των σπανίων ικανοτήτων και των πλούσιων χαρισμάτων του, δια τα οποία ιδιαιτέρως εξετιμήθη και ηγαπήθη υφ’ απάντων των καθηγητών της ως άνω περιωνύμου Σχολής και των Αρχιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ιδιαιτέρως δε υπό του τότε Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Μαξίμου (του μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου)».

Το 1946, σε ηλικία 32 μόλις ετών, εξελέγη επίσκοπος και, από τότε ως το θάνατό του (1986), ήτοι επί 40 ολόκληρα χρόνια, υπηρέτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ένθεο ζήλο, με αυταπάρνηση και πλήρη αφοσίωση.

Ήταν ευφυέστατος, συνετότατος, εχέφρων εκ χαρακτήρος, ευθύς, αντικειμενικός, προσηνής, απλός, λιτοδίαιτος, διαλλακτικός αλλά απόλυτα ανένδοτος κάθε φορά που υπερασπιζόταν τα προαιώνια δίκαια και προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκπροσώπησε πολλές φορές και πάντοτε με ιδιαίτερη επιτυχία τον Οικουμενικό Θρόνο σε διάφορα συνέδρια, συνέγραψε πολλές πραγματείες θεολογικού περιεχομένου, μία από τις οποίες «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία» - βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας.

Το 1984, το Ποιμαντικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ιδιαίτερα «το μέγα ποιμαντικόν και θεολογικόν έργον του» τον ανακήρυξε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογίας.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Σάρδεων Μάξιμος επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα και σχεδόν πάντοτε ερχόταν στη Θεσσαλονίκη. Το 1970 επισκέφθηκε για πρώτη φορά και τη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Σιάτιστα, Τσοτύλι) και τη γενέτειρά του Αηδόνια Γρεβενών. Το ταξίδι αυτό στάθηκε, χωρίς υπερβολή, σταθμός στη ζωή του και το θυμόταν ως το θάνατό του. Πολλές φορές, θυμούμαι, τον άκουσα τις επόμενες μέρες να λέει «ποτέ στη ζωή μου δε συγκινήθηκα τόσο πολύ».

Διακαής του πόθος ήταν να ξαναεπισκεφθεί τη γενέτειρά του με μεγαλύτερη άνεση χρόνου αυτή τη φορά, αλλά δυστυχώς το 1986 τον πρόλαβε ο θάνατος. Η κηδεία του αοιδίμου Μητροπολίτη Σάρδεων κυρού Μαξίμου έγινε πέντε μέρες μετά το θάνατό του, την 3ην Ιανουαρίου 1987, από τον Πάνσεπτο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρουτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η ταφή του έγινε στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο του Μπαλουκλή.

Μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του τελέστηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως και στη γενέτειρά του Αηδόνια Γρεβενών την Κυριακή 9 Αυγούστου 1987 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Σέργιο, παρουσία των τοπικών αρχών και άλλων επισήμων.

aidonia maximosΑκολούθως, με ενέργειες συμπατριωτών και φίλων του, ανεγέρθηκε προ του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου της γενέτειράς του, Αηδόνια, μαρμάρινη προτομή του (δαπάναις του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος, τώρα Μακεδονίας-Θράκης), τα αποκαλυπτήρια της οποίας τέλεσε η Α.Θ.Μ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την 29η Μαΐου 1999.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα Αηδόνια Γρεβενών, γενέτειρα του Σάρδεων Μαξίμου, είναι τρανότατη απόδειξη της εκτιμήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς το μακαριστό Μητροπολίτη Σάρδεων κυρού Μαξίμου και «έργω» αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών του προς τον Οικουμενικό Θρόνο και την Ορθοδοξία γενικότερα. Για τη Δυτική Μακεδονία και το νομό Γρεβενών ειδικότερα, η επίσκεψη αυτή του Παναγιότατου είναι και θα παραμείνει το μεγαλύτερο γεγονός και η μεγαλύτερη τιμή που έγινε ποτέ στα μέρη μας. Γι΄ αυτό και από τη θέση αυτή «ευχαριστούμεν πάλιν τε και πολλάκις εκ ψυχής τω Παναγιωτάτω Οικουμενικώ Πατριάρχη Κυρίω Κυρίω Βαρθολομαίω επί τη υψίστη ταύτη τιμή».

 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό:

«Το γεφύρι της επικοινωνίας μας» τον Οκτώβριο του 2006          

 

Η Ιστοσελίδα κατασκευάστηκε με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Γρεβενών (Γραφείο Δημάρχου)

Top Desktop version