Το Γεφύρι της Επικοινωνίας μας - Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Γρεβενιωτών

Switch to desktop Register Login

Χρονοταξίδι στα ίχνη ελεφάντων

παραμύθι

 

el 2

 

 

Μαρία Τζάγια, Νηπιαγωγός

mairi

 

 

 

 

 

Το «Χρονοταξίδι στα ίχνη ελεφάντων» ήταν μια προέκταση της διπλωματικής στο μάθημα «Τοπική Ιστορία» με θέμα «τα Γρεβενά» το φθινόπωρο του 2001. Η ενασχόλησή μου με το θέμα αυτό ξεπήδησε από μιαν ανάγκη να γυρίσω το νου μου προς τα κει και ν' ανασύρω τον πλούτο των παιδικών μου χρόνων.

Μήνες και μήνες πέρασαν κι από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχουν «φτωχοί και αδιάφοροι τόποι» όπως γράφει ο Rilke.

el 5«Βρέθηκαν», λέει, «στη θέση ¨Αμπέλια¨ απολιθωμένα οστά ενός ελέφαντα»! Στη θέση «Αμπέλια»! Στο καταφύγιο ονείρου όπου κανένας μεγάλος δεν έφτανε εκεί παρά μόνο εμείς τα παιδιά που παίρναμε αμπάριζα και ξαναστήναμε τον κόσμο απ' την αρχή.

Στη θέση «Αμπέλια»! Να προσμένει ασάλευτο βαθειά στη γη, ένα γιγάντιο ζώο προϊστορικό, να φωτίσει κάποιος το μυστικό του.                                  

Τρέχω να δω από κοντά τα απολιθωμένα οστά του ζώου αυτού που μέσα στην άψυχη αλυγισιά του άκουγε τις κραυγές μας που χαλούσανε τον κόσμο. Η πινακίδα «Μουσείο» στο κέντρο της πόλης με κατευθύνει στον προορισμό μου. Λείπω χρόνια βλέπεις. Μα η πόρτα του «Μουσείου» ήταν κλειστή. Ο υπάλληλος του Δήμου αργότερα με ξενάγησε στα απρόσμενα τεράστια απολιθωμένα οστά. Κι η αρμαθιά του φεύγοντας τα κλείδωσε μες την απέραντη μοναξιά.

Ποιος θα φωτίσει το μυστικό του; Μουσείο, δεν υφίσταται καν και οι μεγάλοι έξω ειρωνεύονται. Αδιαφορούν, αγνοούν. Γιατί οι μεγάλοι δεν διαβάζουν παραμύθια κι ούτε πιστεύουν σ' αυτά. Τα παιδιά! Μόνο αυτά μπορούν να συμμεριστούν τέτοια γεγονότα! Ναι, τα παιδιά! Αυτά είναι ο δρόμος που θα διαβεί η εξέλιξή μας!

el 3Πάρτε την αφορμή για να ταξιδέψετε με το Παραμύθι αυτό, για να κατανοήσετε πόσο απαραίτητη είναι η γνώση του παρελθόντος προκειμένου να εκτιμήσετε το παρόν και να προβλέψετε το μέλλον, τις κλιματικές αλλαγές, την εξέλιξη των ειδών, αλλά και του ίδιου μας του εαυτού, του ανθρώπινου είδους.

Αυτό το παραμύθι αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης που θα βοηθήσει μικρά και μεγάλα παιδιά να μπουν στον γοητευτικό κόσμο των προβοσκιδωτών, δηλαδή των προγόνων των ελεφάντων. Με το γλαφυρό κείμενο και τις ωραίες εικονογραφήσεις το ταξίδι είναι απίστευτο, μαγικό. pedi

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για το δάσκαλο-επιστήμονα είναι να εμπνέει τη συγγραφή τέτοιων πονημάτων. 

Η Ιστοσελίδα κατασκευάστηκε με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Γρεβενών (Γραφείο Δημάρχου)

Top Desktop version