• Slide1
  • Slide2
  • Slide3
  • Slide4
  • Slide5
  • Slide6

Παιδική παχυσαρκία

         Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα παγκόσμιο πρόβλημα με διαστάσεις επιδημίας, ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η συχνότητα εμφάνισης της, αυξήθηκε σε ποσοστό 10-40% τα τελευταία 10 χρόνια. Στην παγκόσμια κατάταξη τα ελληνόπουλα κατέχουν τη δεύτερη θέση μετά τις Η.Π.Α

           Η παχυσαρκία πρέπει να τονίσουμε ότι είναι μια ασθένεια του 20-21ου αιώνα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση καθότι αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την υγεία των παιδιών και όχι μόνο.

Πάνω από το 1/3 των υπέρβαρων παιδιών πιθανότατα θα εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες.

           Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες προβλημάτων που δημιουργεί η παχυσαρκία. α) ψυχοκοινωνικά προβλήματα και β) προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία.

 

Αίτια.

Τα παιδιά γίνονται παχύσαρκα για διάφορους λόγους. Η παχυσαρκία είναι τυπικό παράδειγμα πολυπαραγοντικής νόσου. Η λανθασμένη διατροφή και η έλλειψη φυσικής άσκησης αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες της παχυσαρκίας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με αυξημένη κατανάλωση θερμίδων από τη μία πλευρά και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα από την άλλη αποτελεί κακό συνδιασμό. Παρόλαυτα και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν ο ένας από τους δύο γονείς είναι παχύσαρκος η πιθανότητα τα παιδιά να γίνουν παχύσαρκα ανέρχεται στο 40% , Όταν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι το ποσοστό αγγίζει το 80%. Σε σπάνιες περιπτώσεις μια ασθένεια όπως μια ενδοκρινολογική διαταραχή π.χ (υποθυρεοειδισμός, υπερκορτιζολαιμία, ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης και διάφορα σύνδρομα.) μπορεί να προκαλέσει παιδική παχυσαρκία.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικό ρόλο παίζει η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, η υπερκατανάλωση fast food και κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες ( φαγητό μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης – ηλεκτρονικού υπολογιστή. ) Πρόσφατες μελέτες μάλιστα αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση του βάρους των παιδιών, όταν η τηλεθέαση υπερβαίνει τιςδύο ώρες ημερησίως.

Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε και τον ψυχολογικό παράγοντα.

Η έλλειψη επικοινωνίας του παιδιού με τους γονείς του, οδηγεί πολλές φορές σε υπερκατανάλωση τροφών. Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση.

       Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του παιδιού τους;

       Το πρώτο βήμα που έχουν να κάνουν οι γονείς, είναι να απευθυνθούν στον ειδικό: Παιδίατρο, διαιτολόγο, ψυχολόγο. Ο γιατρός θα εκτιμήσει εάν πρόκειται για παιδί με αυξημένο λίπος σώματος η απλά για ένα υπέρβαρο παιδί, θα αποκλείσει την ύπαρξη υποκείμενης νόσου και θα εκτιμήσει τον κίνδυνο υγείας του παιδιού.

         Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί λοιπόν στον τομέα της πρόληψης από τα πρώτα στάδια της ζωής του. Ο ρόλος των γονέων δεν είναι μόνο σημαντικός αλλά έχει αποφασιστική σημασία για την εξέλιξη της ζωής του παιδιού.

Οδηγίες για τη διατροφή του παιδιού σας.

-         Γίνεται πρότυπο για τα παιδιά σας.

-         Κάντε την ώρα του φαγητού ευχάριστη και απολαυστική τόσο για εσάς όσο για τα παιδιά σας, ακόμη και αν δεν τρώτε με τα παιδιά σας, καθίστε στο τραπέζι μαζί τους. Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική και στη διατροφή.

-         Αποφύγετε το πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό, τα γεύματα που τρώει το παιδί σας να είναι μαγειρεμένα στο σπίτι.

-         Φροντίστε η διατροφή όλης της οικογένειας να είναι ισορροπημένη με βάση τα δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

-         Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει στα ψώνια και στην προετοιμασία του φαγητού.

-         Προτρέψτε το να επιλέγει τρόφιμα χαμηλά σε λίπος και ζάχαρη.

-         Αντικαταστήστε την κατανάλωση αναψυκτικών με χυμούς φρούτων και νερό.

-         Μην δωροδοκείτε , ανταμείβετε η τιμωρείτε το παιδί σας με τροφές.

-         Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση η στο πόδι, και περιορίστε τον χρόνο που το παιδί σας περνά μπροστά σε μια οθόνη.

-         Προωθήστε τα παιδιά σας στον αθλητισμό, στο περπάτημα, και στο παιχνίδι.

Τα παχύσαρκα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη, και ενθάρρυνση από τους γονείς.

Βάνα Ι. Βλαχοπούλου

παιδίατρος